Close search

Виктор Калев откри новия концептуален ресторант в СТРАНД Бургас

Виктор Калев откри новия концептуален ресторант в СТРАНД Бургас Ракия – модерната българска кухня и стил на достъпни цени Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Новото кулинарно бижу в първия открит лайфстайл и търговски център СТРАНД Бургас - ресторант „Ракия“, официално отвори врати за своите клиенти. Заведението обещава да се превърне в истински хит, съчетаващо ястия от модерната българска кухня, достъпни цени и разнообразни качествени ракии и вина.

Актьорът Виктор Калев от „Шоуто на Слави“ бе официален гост на отварянето и пръв опита от българското гурме меню. Г-жа Мариела Остенд, Инвестиционен Директор на СТРАНД Бургас, сподели че за туристически район като Бургас, ресторанта притежава уникалната възможност да популяризира националното ни питие, както и вкусът на съвременната българска кухня. 

Ресторант „Ракия“ предлага модерна интерпретация на богатата ни българска кулинарна традиция и празнува богатството на нашето национално питие – ракията.

Интериорът е модерен, издържан в неутрални и изчистени форми. Националното ни наследство и етнос се издават само по стилизиран мотив на самоковска шевица, черно бели фотографии и автентичен казан за ракия. 

 Шоу-кухня и студена витрина, от която гостите могат да си изберат месото и да видят как то се приготвя на скара на дървени въглища, е една от основните атракции на ресторанта.
Стойчо Христев, създател на концепцията обяснява философията зад която стои идеята за създаването на ресторант „Ракия“: „За разлика от други нации, за нас българите яденето и пиенето се неизменно свързани. Известно е, че сме народ, който на гладно не пие, а освен това на софрата ни винаги присъстват ракия и вино. Докато българското вино вече има донякъде международно признание, за националното ни питие ракията, малцина знаят. Именно заради това ресторанта е посветен на това нашето уникално богатство и на изкусните майстори, които го създават. В „Ракия“ има над петдесет вида качествени български ракии, които гостите на заведението ще имат възможност да дегустират и оценят“, споделя г- н Христев. 

Вкусовата палитра на ястията и скарата е определено българска, но поднесени по модерен, гурме начин. Подправките са майсторски подбрани, за да подчертаят свежите български продукти, без да ги доминират. Ястията са прясно приготвени с минимална обработка, за да се подчертае свежестта на продуктите.

Съвременният прочит на традиционните ястия започва още от салатите. Зелената салата например е представена в 4 гурме варианта - с маринована в лимон и билки, пастърма с пушена пъстърва и гризини, с мариновани тиквички и доматена емулсия, с печени домати с чесън.
Гурме темата продължава с предястията, където дори такива класически ястия като зеленчуците на скара са обогатени с меко козе сирене, подправки и дресинг от зехтин и горчица. 

Скарата е гръбначният стълб на менюто – разчита се изцяло на прясно месо приготвено в шоу-кухнята пред клиентите на дървени въглища. 

Основните ястия най-ярко демонстрират съвременния прочит на класическите български ястия. Сред тях са свински котлет с билкова коричка, пилешки гърди фламбирани в кайсиева ракия, свинско вретено с праз, орехи и сини сливи. Има дори ястие „Манджа с грозде“ - пилешки гърди със сметана, червен лук и разбира се грозде.

Сред десертите присъства баница с тиква и орехи сервирана с карамелов сос и запечена ябълка с орехи, мед и канела.

И нещо, което изненадва приятно - цените в „Ракия“ са много достъпни за подобен ресторант. Кюфте или кебабче са по 1.50лв., повечето салати и предястия са между 4 и 5 лева, а основните ястия са между 10-12 лв. 

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност