Close search

Whiskey Fest Sofia 2013 превърна София в световна уиски столица

Whiskey Fest Sofia 2013 превърна София в световна уиски столица Уиски ценителите у нас са все повече, показа фестивалът Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

От 1 до 3 ноември в хотел „Шератон” в София се проведе Whiskey Fest Sofia 2013. За втора поредна година фестивалът събра на едно място експерти и ценители на напитката, които заедно демонстрираха наличието на все по-богата уиски култура у нас. 

Whiskey Fest Sofia 2013 посрещна посетителите си с двадесет и два уиски щанда, всеки един от които по атрактивен начин беше съчетал стил и специфики на различните уиски дестинации. Момиче, облечено и изглеждащо като истинска японка, се погрижи гостите на фестивала да научат любопитни факти за марките, идващи от азиатската държава, а един от гост-лекторите – Иън Макуилям, допринесе за доброто настроение и атрактивност на събитието с автентична за страната си шотландска носия – килт.

Уиски фестивалът тази година зарадва посетителите и с редица други атракции на щандовете – червени рози, люти чушки, разтопен восък и мостри на торф, чийто дим се използва за обогатяване на ечемика и много често може да се усети в уискито. 

Сред гостите на Whiskey Fest Sofia 2013 бяха Ник Сопър от Скоч уиски асоциацията, уиски посланиците Джон Кешман, Тим Джъдж, Патси Кристи, Иън Милар, Ръсел Мъри, Луси Уайтхол, Алина Сантеа, Дан Прайсман, Дейвид Маккейб и Иън Макуилям. По време на лично водените от тях майсторски класове те предадоха от първа ръка на най-запалените и любопитни ценители знания и тънкости, каквито могат да бъдат усвоени само ако са наистина предадени от експерти в индустрията. 

Уиски посланиците демонстрираха нагледно как се парфюмира коктейл с парфюм от о-в Айла и как точно изглеждат различните бъчви, в които задължително отлежават първокачествените напитки – американски дъб, бъчви от американско и испанско шери. 

Каква е разликата между шотландското, ирландското и американското уиски, на какви изисквания трябва да отговаря една напитка, за да може да се нарече „бърбън” и кои са петте основни стъпки за направата на малцови уискита (малцване, смилане, ферментация, дестилация и отлежаване) са сред другите любопитни факти, които жадните за повече уиски знания гости придобиха. Особен интерес у посетителите предизвикаха екзотичните малцови напитки. 

Организаторите на Whiskey Fest Sofia 2013 са категорични, че интересът към тазгодишното издание на фестивала е значително по-голям. „Това ни кара с нетърпение да гледаме към следващата година и да мислим за нови интересни идеи”, сподели Ралица Скорчева – Славова, организатор на Whiskey Fest Sofia 2013.

Снимки: Нина Тодорова, Kulinaria.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност