Close search

За храненето и мисълта

За храненето и мисълта Когато търсим пример за здравословен начин на живот обикновено поглеждаме към атлетите, за които спортът означава сила, бързина и ловкост. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

В този материал ще предложим нещо различно. Ще ви запознаем с хранителните навици на двама професионалисти в мисловните спортове, за които здравата физическа форма върви ръка за ръка с умствените умения.

Акай бери и футбол за гросмайстора

Photo by Frans Peeters/CC BY-SA 2.0

Норвежецът Магнус Карлсен от години е владетелят на шахматното царство. За двадесет и седем годишния Карлсен, който печели своята първа голяма титла едва на 13, физическата и умствена форма са неделими. Поддържането на най-високия ЕЛО коефициент в света го задължава да се изправя срещу не по-малко умели и нахъсани играчи, и то в партии, които често продължават няколко седмици.

За Магнус е ясно, че античната сентенция “здрав дух в здраво тяло” е толкова валидна за мисловните спортове, колкото и за тези, които разчитат повече на физически способности. В интервю за Уолстрийт джърнъл, Карлсен споделя, че закуската му обикновено представлява смути от суперхрани като акай бери и конопено мляко или прясно изцеден зелен сок с джинджифил и лимон. Обядът е лек, но питателен - салата с авокадо и ядки. За вечеря предпочита нещо от азиатската кухня, като пържени зеленчуци върху канапе от кафяв ориз.
И тъй като Карлсен е вегетарианец за него е важно да приема достатъчно белтъчини, особено когато участва в турнири. За да поддържа форма по време на изтощителните сесии и да си набави нужните му протеини, Карлсен набляга на бобени култури и ядки. Алкохолът и изкуствените подсладители нямат място в менюто на норвежкия шахматист.

Освен това, Магнус практикува йога и редовно играе футбол тъй като както той казва “никой друг спорт не предизвиква издръжливостта така както футбола”. А за норвежецът тя е от изключителна важност - по негови наблюдения много партии се печелят или губят в последните часове именно в следствие на преумора.

Кале, масло и $13 млн.

Photo by pokernews.com/Author: Melissa Haereiti. Caption: Джеймс Куун - американски покер играч

Ако шахът е битка между два ума, то покерът е война на световете. По време на типична покер сесия има осем играча, всеки със своите стратегии, тактики, умения и навици. За успешна игра се изисква не само внимание към собствените карти, но и към поведението на противниците.

Вторият представител на този материал е Джейсън Куун. Той е американски покер професионалист, заемащ 35-а позиция в световната класация за най-печеливши играчи. Със своите $13 млн. изкарани от турнири на живо Джейсън заслужено си намира място сред покер авторитетите, чиито здравословен начин на живот си заслужава да бъде ползван за пример. Джеймс играе по големи турнири на живо от 2008 като до момента е взел участие в над 100 такива. Редовно се явява и на най-силното събитие в покер средите - Световните покер серии, а последният му голям триумф бе през януари, когато победа по време на PokerStars Caribbean Adventure му донесе над $400 000.

Тези цифри са достатъчно доказателство за умственото натоварване, на което са подложени професионалните покер играчи. Сериозните турнири често траят с дни, дори седмици, а завидните парични награди са стимул за участниците да стиснат зъби и твърдоглаво да се борят срещу умственото и физическо изтощение. Запитан от pokernews.com за това как играчите могат да се справят с уморителните сесии, Куун ги съветва да пият достатъчно вода, да избягват тежките вечери и да се запасят със здравословни храни за пoхапване. Играчът добавя, че при усещане за умора малко кафе не е проблем, но не бива да се прекалява с него.

Атлетичната фигура на Куун издава, че той поддържа форма с много повече от вода и здравословно пoхапване. Джеймс практикува т. нар. “периодично гладуване”, поради което приема всичката си храна в интервал от десет часа. След като се събуди, прави тренировка като първите му два часа от деня преминават в пост. След това се зарежда с вода и това, което той нарича “броненосно кафе”: кафе, средноверижни триглицеридни мазнини (каквито има в кокосовото мляко) и масло. По време на турнири Куун строго избягва обилни хранения, като вместо това набляга на високомазнинни прихапвания от авокадо и ядки. Подобно на Карслен Джеймс Куун също е почитател на шейковете от суперхрани, като в неговото меню често влизат кале и бразилски орехи.

Както се вижда, за поддържането на добра физическа и умствена форма не се изисква много. Хранене с естествени продукти, избягване на алкохол и цигари, както и редовна физическа дейност могат да променят изцяло благосъстоянието на човек. Но имайте предвид, че вегетарианство или режим на гладуване като този на Куун не бива да се започват без консултация с лекар.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност