Close search

Защо предпочитаме сладката и мазна храна?

Защо предпочитаме сладката и мазна храна? Защо налитаме на сладко или на мазно? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Американски учени разкриха, че когато много искаме да хапваме сладко или на мазно, поривите на апетита ни всъщност се командват от нашата чревна фауна.

На практика ние не управляваме самостоятелно желанието си за хранене с даден вид продукти, информира "Дейли мейл".

Микробиомът

Общо взето хората консумират това, за което гладува тeхния микробиом. Микробиомът е сбор от милиардите бактерии, виреещи в нашия чревен тракт. Различните групи от тях се нуждаят от различен вид храна, установиха учени от калифорнийския университет в Сан Франциско. 

Как действа механизмът

Авторът на проучването д-р Карло Мали твърди, че микрофлората ни действа доста манипулативно върху нашия апетит.

"В микробиома са застъпени различни интереси, твърди специалистът. Ако започнем диета и намалим сладкото, полезните бактерии в организма ни ще "протестират" и ние започваме да изпитваме непреодолима нужда от захари".

Сигналите от храносмилателния тракт се предават на мозъка и на хормоналната ни система чрез блуждаещия нерв (Nervus vagus), който е свързан със 100 милиона нервни клетки - от храносмилателния тракт до основата на мозъка. По този начин се манипулират и нашите вкусови рецептори. Произвеждаме токсини, за да могат някои храни да ни се сторят безвкусни. Или получаваме стимули за награда, когато похапваме от любимите на микрофлората храни. По този начин може да се обясни защо налитаме на сладкото.

Стомашните бактерии

Британски специалисти от "Кингс колидж" установиха в друго проучване, че профилът на нашите стомашни бактерии е също толкова индивидуален, колкото и нашите гени.
Това откритие ще позволи да бъдат предписвани индивидуализирани терапии за промяна на микрофлората при пациентите, които не могат да отслабват.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност