Close search

Защо рибата е толкова полезна

Защо рибата е толкова полезна Защо рибата е толкова полезна? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Рибата е не само вкусна за похапване, но и много полезна за тялото ни. 

Тя съдържа някои изключително важни аминокиселини Фенилаланин, Лизин и др., които са незаменими, понеже те не се синтезират от организма а трябва допълнително да се приемат чрез храната. Именно такива аминокиселини съдържа месото на рибата и затова тя е толкова полезна и важна за да бъде включена в седмичното ни меню поне два пъти. Рибата е богата на такива белтъци, които в състава си съдържат незаменимните аминокиселини и бързо се усвояват от организма ни. Рибата е ценен източник на омега 3 мастни киселини. Рибното месо е богато на полезни вещества и бедно на холестерол и наситени масти. 

Подходяща храна е по време на диета, защото съдържа много малко въглехидрати, които спомагат за трупане на килограми, когато те са в големи количества и не се превръщат в енергия за тялото. Мазнините които се съдържат в рибата зависи много от вида риба и сезона на нейния улова. До 5% мазнини съдържат представители като мерлузата, калкана, хек, пъстърва, лефер и други. Риби с мазнини от 5 до 10% са шарана и акулата, а над 10% мазнини се съдържат в сардините. Тези мазнини са така наречените полиненаситени мастни киселини от рода на Омега киселините. Известни са с факта, че освен всичките останали им функции, те се грижат и за нашето сърце, защото спомагат за разширяване на пренасящите кръвта съдове и намаляват значително риска от групирането и впоследствие слепването на тромбоцитите. 

Освен полезните и важни киселини, месото на рибата съдържа много минерални вещества, като фосфор, калций, йод, флуор ( които рядко са в състава на повечето храни) и други. В някои риби като рибата меч, скумрията и мидите има наличие на живак, който принципно не е хубаво да бъде в големи количества в организма, защото има ефекта на токсините за клетките на тялото ни. Консумирането на тези няколко представители на морския свят трябва да се ограничава и да не се прекалява, за да не се наслагва живака в организма. 

Освен високото съдържание на ненаситени и незаменими аминокиселини и минерални вещества, рибата съдържа и много витамини като витамин А, витамин Б1, витамин Б12, витамин Е и други, от които организма ни има нужда за да функционира и работи правилно. Освен, че е много вкусна, рибата е и много полезна, защото нейните съставки помагат да заздравим имунната система, която трябва да се бори с редица атаки върху нашето здраве. Помага за регулиране на стомашно-чревната функция, помага на ендокринната система и даже влияе благотворно дори върху нервната ни система. Ето затова е задължително да консумираме риба поне два пъти в седмицата.

Източник: hubavica.eu

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност