Здравословни ползи от броколите
Броколите (Brassica oleracea var. italica) са подвид растение от семейство Кръстоцветни, чиято цветна глава се използва като зеленчук. Думата "броколи" произлиза от италиански (broccolo) и означава в множествено число "цъфтящи върхове на зелето".
Броколите обикновено се варят във вода или на пара, но могат да се консумират сурови и стават популярни като суров зеленчук сервиран в ордьоври.
Те имат големи цветни глави, обикновено зелени на цвят, подредени като разклонени клони върху дебело стъбло, годно за консумация. Цветните глави са заобиколени от листа.
Броколите приличат най-много на карфиол, но са различна група от същия вид.
Броколито е култивирано за пръв път в Италия още от времето на Римската империя. То е пренесено в Англия от Антверпен в средата на 18-ти век от Питър Шиимейкърс.
В Съединените щати за пръв път са внесени от италиански имигранти, но не стават широко известни до 1920 г. Във Франция пък успява да достигне, благодарение на Катерина Медичи.
До началото на ХХ век броколите са слабо познати, но точно по това време са открити лечебните им свойства.
Обявени за една от най-полезните храни в света, те бързо се разпространяват в САЩ, Азия и останалата част на Европа.
Видове броколи
Освен зелено, то може да бъде също бяло или лилаво.
Сред разновидностите на броколито е карфиолното броколи, което силно напомня за карфиола и брокоцветното броколи, което е кръстоска между броколи и карфиол.
Различните сортове броколи, имат различно разклонени стъбла.
Избор и съхранение
Броколи се продава в прясно или замразено състояние. Обикновено замразеното е на глави или нарязано на парчета с различна големина.
Броколито трябва да е ствърдо стебло и цветчета, с равномерен зелен цвят. Не е препоръчително да се купуват броколи с цъфтящи цветчета или жълти отенъци.
Листата трябва да бъдат тъмнозелени и прибрани към стеблото, а повърхността да е гладка. Старото броколи се познава по меките и спаружени листа.
Прясното броколи може да се запази до пет дни в хладилник,а замразеното за цяла година, ако е във фризер.
Хранителна стойност за 100 г броколи
Вода - 90 %
Калории - 28 ккал
Мазнини - 0.35 г
Въглехидрати - 5.25 г
Фибри - 3 г
Захари - 0 г
Броколите могат да се консумират сурови (в салати и сандвичи), печени (на скара, фурна или тиган) и варени.
Здравословни ползи
Броколите съдържат витамините А, B, C, E и K, калций, желязо, магнезий, цинк, бета каротин и аминокислеини. Процентното му съдържание на протеини е 35%.
Броколи е един от основните източници на бета-каротин.Той се преобразува във витамин А, след като попадне в нашето тяло. Това помага да се намали риска от сърдечен пристъп и някои видове рак.
Полезният зеленчук помага при възстановяване на увредена от слънцето кожа и забавя процесите на стареене.
Броколите съдържат сулфорафан – съединение, което може да забави развитието на рака на гърдата. То блокира деленето на раковите клетки и прави невъзможно по-нататъшното развитие на болестта.
Предотвратява анемията и стимулира имунната система.
В броколите има два пъти повече витамин С от портокала.
Броколите на нискокалорични и от тях не се подува стомахът, за разлика от зелето.
Калция в броколите е по-усвоимо, отколкото в киселото мляко.
Имат противотуморно действие.
Полезен е за жени, които се опитват да забременеят, заради съдържание на фолиева киселина.
Броколите съдържат лутеин, който е отговорен за здравето на очите.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook