Close search

Зеленчукови скулптури вдигат карвинг-майстори в Лясковец

Зеленчукови скулптури вдигат карвинг-майстори в Лясковец Зеленчукови скулптури вдигат карвинг-майстори в Лясковец Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Две бели лястовички от ряпа кацнаха на Карвинг фестивала в Лясковец, който се превърна в пъстра столица на гурбетчийското градинарство в рамките на проект по Оперативна програма „Регионално
развитие 2007-2013”. Събитието се провежда от 28 септември до 7 октомври и днес своите умения в изкусното азиатско творчество показаха учениците от професионалната Гимназия по туризъм във Велико Търново, водени от педагога Елена Панайотова. 

Учащите дълбаха дини, тикви, ябълки, репички, ряпа и др. в комплекс „Лесопарка”, а от утре произведенията им ще бъдат подредени в изложба при карнавалната улица, която е обвита с над 2 километра тематичен декор и всеки посетител ще може да се снима с тях.
„Занимаваме се с това от втория семестър на миналата година. Впечатлена съм от изкуството на тайландците. 850 лв. Струва най-евтиният комплект новове от Китай, а останалите са доста по-скъпи.
Ползваме модели от интернет или си ги измисляме. Гледаме и уроци в интернет, които са много полезни. Карвинг идва от думата дълбаене или резбоване в английския език. Постоянно се увеличават желаещите ученици да се занимават с тази дейност. Нашите ученици някой ден ще работят в големи ресторанти и това им умение ще им даде предимство”, допълни карвинг ръководителят на учениците от Велико Търново. 

В демонстрацията се включи и Гергана Бошева от Пловдив. С карвинг тя се занимава от 2009 г., като обучението й е минало при Юрий Димо - единственият българин, носител на три бронзови медала от
международното кулинарно състезание “Кремълска купа” в Москва и на два златни медала от международното състезание по артистична кулинария в Римини, Италия. Едно от нещата, които Бошева представи на фестивала в Лясковец, бе композицията „Морско дъно”. В нея майсторката включи корали от керевиз, риби от моркови, лилии от лук и зеле и краставици.

Над 100 души от региона дойдоха да гледат атрактивното майсторство и получиха букети от моркови, тикви, шишарки от краставици и т.н. Карвингът е древно изкуство за придаване на разнообразен и
привлекателен вид на храната. Произлиза от Азия. Произходът на карвинга е спорен, защото мнозина считат, че произлиза от Сукотай, Тайланд преди около 700 години, докато други смятат, че произхожда от Китай, от времето на династиите Тан (618-906) и Сун (960-1279). В същото време, в Япония, изкуството за оформяне на плодове и зеленчуци чрез изрязване, е известно като мукимоно.
Утре фестивалът „Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство”  продължава с театралната постановка „Дългият път на домата от перуанските Анди до Джулюница” и детския празник „Мистър и мисис Пънч”.

Стойността на проекта за Каринг фестивала, който осигурява над 30 микросъбития, е 485 386.32 лв.,а продължителността - 20 месеца. Партньор на Община Лясковец при реализацията е Народно читалище “Земеделец – 1899” с. Козаревец. Предвижда се да бъдат проведени два карвинг – фестивала, като второто му издание ще е догодина напролет.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност