Close search

Архангеловден, Рангеловден Архангеловден, Рангеловден - 08 ноември

видяно: 9498

Архангеловден, Рангеловден Събор на св. Архангел Михаил Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Архангеловден е голям есенен празник, който се нарича още Рангел душевадник. Представата за св. Рангел като за един от шестимата юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души, определя и основните обичаи през този ден.

Според народното вярване човешката душа след смъртта не може да напусне тялото, ако не дойде св. Рангел да я извади и да я вземе с ябълка. За да излиза по-лесно душата, този празник се почита. Смята се, че той "вади душите с нож", а също така, че е много красив и млад. Това не е нищо друго освен възприемането на смъртта като междинно звено между два живота, затова тя се представя спокойно като предхождаща вечността.

Израз на дълбока житейска философия откриваме във факта, че в много краища Архангеловден е избран за празник на светеца покровител. Проличава известно "надхитряване" със съдбата в това, че закрилник на дома става смъртта, олицетворявана от св. Архангел Михаил. Поради това на него са посветени жертвоприношенията, коли се курбан в чест на светеца покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле. Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани "Рангелов" или "Господьов хляб".

Почитането на св. Арханегл Михаил като господар на отвъдния свят на душите предопределя и съблюдаването на една от най-големите и тържествени задушници през годината. Тя се пада винаги в събота преди празника.

Михаил означава Бог.

Именници: Ангел, Михаил, Милчо, Рада, Райна, Радослав, Гаврил, Огнян, Пламен, Радко, Ради, Рая.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност