Close search

Френска селска торта с боровинки

4.4
от общо 132 гласа
Време: 5 ч. 80 мин.
Ниво: професионално
Порции: 10

Френска селска торта с боровинки photo-credit Вкусна торта с боровинки

Продукти

Начин на приготвяне

  1. В тенджерка смесваме яйцата, меда, захарта и маслото. Слагаме сместа на водна баня, и при постоянно бъркане трябва да достигнем до 2-3 пъти увеличение на обема. Добавяме на тънка струйка млякото, като отново разбъркваме постоянно.
  2. След това добавяме содата и брашното, и оттегляме от котлона. Получава се твърдо тесто. Оставяме го на хладно за около 40 минути, но не и в хладилника. От тестото разточваме 5 тънки кори (или повече, в зависимост от желаната големина), надупчваме ги плътно с вилица, и ги изпичаме до златисто (около 5-6 минути на блат).
  3. За крема: разбиваме течната сметана със захарта и ванилията. Отделно разбиваме и заквасената сметана. След това ги смесваме и за кратко време поставяме в хладилника. След това добавяме изчистените боровинки и разбъркваме внимателно.
  4. След като блатовете са изстинали, започваме да сглобяваме тортата. На първия слой слагаме по-голямо количество крем. Следва отново блат, после крем и така до край. (За да се получи равномерно от всички страни и височина, може да използваме ринг за торта). 
  5. Оставяме тортата да се стегне леко. След това я намазваме от всички страни. С трохи от блата и смлени орехи, посипваме цялата торта.
  6. Оставяме да престои поне 5 часа в хладилника, обвита добре във фолио.

Съвет: Заквасената сметана може да заменим с цедено кисело мляко. 

1 Коментар

  1. Small
    Анонимен

    Може да се приготви и без яйцата и ябълките . Само малко орехи в него.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност