Шоколадова торта "Трюфел"
от общо
130 гласа
Време: 3 ч. и 30 мин.
Ниво: професионално
Порции: 10
Ниво: професионално
Порции: 10
Продукти
- 3 с.л. какао натурално
- 1 пакет бисквити 1 пакет от 150 г, чаени или какаови - по избор
- 20 мл. ликьор амарето
- 250 г сирене "маскарпоне"
- 100 г масло много меко, на стайна температура
- 500 г черен шоколад
- 750 мл. сметана сладкарска
Начин на приготвяне
- Нарязваме/накъсваме маслото на парченца.
- В купа натрошаваме бисквитите на ситно, смесваме ги с маслото и бъркаме до хомогенна смес (може да използваме блендер).
- Разстиламе по дъното на форма за торта и поставяме в хладилник да стегне за минимум 1 час.
- Поставяме сметаната в тенджера на водна баня и я загряваме леко. Начупваме шоколада на парченца и го прибавяме към сметаната. Бъркаме непрекъснато на умерен огън, поне около 20-30 минути - докато сместа започне да се сгъстява.
- Когато се сгъсти отстраняваме от огъня и оставаме да изстине, като отново разбъркваме от време на време. Преди да изстине напълно добавяме Маскарпонето и ликьора, и разбиваме добре (до получаване на хомогенна смес/крем).
- Изсипваме какаовата смес върху блата от бисквити, който вече е стегнал в хладилника. Отново връщаме в хладилника за около 3-4 часа.
- Преди поднасяне, обилно поръсваме тортата с какао. По желание, гарнираме с малко шоколадов топинг.
Топъл шоколад с ром
В подходящ съд смесваме какаото, кафето, захарта и прясното мляко.След като заври, снемаме от котлона...
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook