Щолен
Продукти
- 1 пак. бакпулвер
- 500 г брашно бяло
- за тестото:
- 100 мл. ром
- 375 г стафиди
- 1 с.л. микс от смлени подправки: карамфил, кардамом, мускат, канела, джинджифил
- 4 капки бадемова есенция
- 150 г захар
- 1 пак. ванилена захар
- 1 щипка сол
- 100 г сушени портокалови кори
- 2 яйца
- 200 г масло меко
- 250 г извара
- 250 г бадеми обелени и смляни
- 100 г захаросани сушени кори от лимон
- за глазурата:
- 100 г масло
- 50 г пудра захар
Начин на приготвяне
- Накисваме стафидите в рома (по възможност от предишната вечер). Слагаме 3 пласта хартия за печене върху тавичката.
- Пресяваме брашното и бакпулвера. Добавяме всички съставки без сушените кори и разбъркваме. След като омесим добре тестото, добавяме сушените кори и стафиди. Месим докато тестото стане гладко.
- Разстиламе тестото на квадрат с размери 30х30 см. Навиваме тестото на руло, като подпъхваме единия край по средата навътре. Целта е да получим асиметричен профил.
- Печем в предварително загрята на на 180 градуса, около 55 минути.
- Разтапяме масло в малка тенджерка. Намазваме сладкиша веднага след като го извадим от фурната с маслото и го поръсваме с пудра захар. Оставяме го да изстине и повторно намазваме с масло и поръсваме с пудра захар.
Пълнени чушки с боб
Накисваме боба от вечерта, изсипваме водата и го сваряваме, като сменяме водата 1-2 пъти.Накисваме су...
Печена гъска
Почистваме добре гъската, измиваме и подсушаваме. Посоляваме и овкусяваме с черен пипер.Почистваме и ...
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook