Спаначена салата с млечен мус и орехови бисквитки
от общо
136 гласа
Време: 20 мин. (подготовка 24ч.)
Ниво: професионално
Порции: 4
Ниво: професионално
Порции: 4
Продукти
- 80 г червен лук
- 12 сушени домата
- 8 гъби средно големи
- 800 г спанак
- за дресинга:
- сол на вкус
- 50 мл. бял соев сос
- 100 мл. балсамов оцет
- 150 г орехи
- 300 мл. зехтин
- за млечния мус:
- 3 г див лук ситно нарязан
- 5 г магданоз ситно нарязан
- 80 г сирене обезсолено
- 250 г цедено кисело мляко
- 5 г копър ситно нарязан
- 0,5 скилидка чесън ситно нарязан
- за ореховата бисквитка:
- 100 г орехи
- 100 г масло
- 100 г белтъци
- 100 г брашно
Начин на приготвяне
- Измиваме и почистваме зеленчуците. Обелваме гъбите и лука.
- Сушените домати нарязваме на едро. Лука режем на тънки шайби.
- В купа, смесваме всички продукти и ги заливаме с дресинга. Ако е необходимо добавяме още сол.
- Разбъркваме внимателно.
- За дресинга: Изпичаме орехите. Обелваме люспите.
- Нагряваме зехтина и добавяме орехите.
- Завиваме ги със стреч фолио и оставяме така за 24 часа, на стайна температура. После добавяме останалите съставки и прибавяме към салатата.
- За муса: Отцеждаме млякото между 6 и 8 часа. Натрошаваме сиренето. Добавяме ситно нарязаните подправки и разбъркваме.
- За бисквитката: На стайна температура разтапяме маслото. Разбиваме леко белтъците. Нарязваме орехите на ситно.
- Пресяваме брашното върху белтъка. Добавяме орехите и маслото.
- Разбъркваме с миксер.
- Оставяме сместа в хладилник за 2 часа, да се стегне.
- Изваждаме я от хладилника и оставяме около 20-30 минути да "отпусне".
- След това разстиламе върху тавичка с хартия за печене в желаната форма.
- Печем на 180 градуса, около 10-12 минути.
* Спаначена салата с млечен мус и орехови бисквитки може да опитате в ресторант „La Terrazza di Serdica“.
Пилешко филе с аспержи, черен ориз и шафранов сос
Леко нагряваме тиган с маслото и зехтина за пилето....
1 Коментар
Изглежда и звучи прекрасно. Благодаря за идеята