Великденски козунак
Ниво: лесно
Порции: 6
Продукти
- За тестото
- коняк или ром
- 100 г цели белени бадеми
- щипка сол
- кората на половин лимон
- 2 пак. ванилия
- 300 г захар
- 250 мл прясно мляко
- 200 г масло
- 50 г стафиди
- 6 яйца
- 40 г прясна мая
- 1 кг брашно
- захарни портокалови кори
Начин на приготвяне
1. Пресяваме брашното в дъбока купа и правим кладенче и добавяме щипка сол. Накисваме стафидите в малко коняк или ром. Натрошаваме маята и я разтваряме в 3/4 чаша топло мляко, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно, докато получим каша и я слагаме на топло, за да втаса.
2. Разбиваме яйцата със захарта, ванилията, настърганата кора на лимона, 1 с.л. ром или коняк.
3. След като втаса маята, я добавяме в брашното, заедно с яйцата и започваме да месим на ръка. Замесваме като добавяме постепенно от разтопеното масло и топим често ръцете си в него.
4. При замесването не бием силно тестото, а го разтегляме и събираме пак на топка. Прехвърляме го върху намаслен плот и продължаваме да месим, докато не стане гладко и меко и започнат да се появяват мехури.
5. Оформяме на топка, слагаме в набрашнената купа, поръсваме с малко брашно и покриваме с кърпа да втаса. Държим го в затоплена стая, докато удвои обема си.
6. След като втаса, с намаслени ръце започваме да късаме тестото на топки и оформяме фитили или руло. Поръсваме ги със стафидите и портокаловите кори и увиваме в желаната форма - като плитка или руло.
7. Слагаме козунака в намаслена форма и го оставяме да втаса повторно. Намазваме козунака с едно разбито яйце и го набождаме с бадемите и поръсваме със захар.
8. Печем на вентилатор на 180 градуса. Изваждаме козунака от формата, преди да е напълно изстинал. По желание поръсваме с ванилена пудра захар. Съхраняваме в съд с капак.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook