Пролетна каша с пресен лук
Добавено от
IrmaAtanasova
Видяна: 5750
Продукти
Продукти /за 3 порции/ 2 връзки пресен, зелен кромид лук 3 с.л. олио щ. сол за сос Бешамел: ½ к.ч. олио 1 голяма с.л. масло (може и само с олио) 6 пълни с.л. брашно (по 2 на порция) 600 мл. студена вода 250 гр. квасена сметана или кисело мляко сока на половин лимон допълнително: 3 яйца (по 1 на порция, но може и по 2)
Начин на приготвяне
Включете фурната да се загрява на 200° Измийте и почистете лука. Нарежете го на не много ситно. Сложете в дълбок тиган олиото и загрейте на среден огън. Добавете лука и задушавайте само докато омекне. След това го разпределете в индивидуални купички за печене. Може и да се приготви всичко наведнъж, в по-голям съд. В същият тиган (извадете и най-малкото парченце лук) сложете олиото и маслото да се загреят (пак на среден огън). Когато това стане и приятно замирише на топено масло, добавете брашното. Разбъркайте добре с тел, като се стараете да не се образуват бучки и пържете докато сместа леко пожълтее, за около 3 минутки. Дръпнете настрана от огъня и при постоянно бъркане, бавно наливайте студената вода. Хомогенизирайте и добавете сметаната/млякото. Върнете соса на котлона и бъркайте непрекъснато докато заври. Отведете настрана посолете на вкус и подправете с лимоновият сок. Готовият сос Бешамел разпределете по купичките, разбъркайте за да се смеси равномерно лука и соса и чукнете по едно яйце във всяка порция. Сложете ги в загрятата фурна, на средно ниво да се пекат докато яйцата се стегнат. Извадете и поставете леко да се охладят. Поднесете ястието топло, с препечен хляб.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook