Close search

10-те страни, в които се пие най-много бира

10-те страни, в които се пие най-много бира 10-те страни, в които се пие най-много бира Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Германците се гордеят с бирата, но в международен план немските пивовари отдавна са отстъпили лъвския пай. Бизнес всекидневникът “Ханделсблат” състави класация на страните, където се произвежда най-много бира, цитирана от 10te.bg Ето как изглежда челната десетка:

1. Китай – 489,99 млн. хектолитра

Жаждата за бира на китайските потребители е неутолима и от години китайският пазар отчита бърз растеж. Поради тази причина големите световни концерни се опитват да се наложат в Китай, въпреки че много китайци все още предпочитат продукцията на малки регионални пивоварни.
Сред най-големите пивоварни концерни в страната са Си Ар Ес Би, Дзинтао брюъри груп, ИнБев Чайна и Бейджин Янджин брюъри.

2. САЩ – 225,34 млн. хектолитра 

Американците загубиха титлата “най-големи потребители на бира”, но остават сред най-важните пазари. Сред най-предпочитаните марки са леките бири като “Бъд лайт”, “Милър лайт” или “Корс лайт”.

3. Бразилия – 133 млн. хектолитра
Родината на най-големия пивоварен концерн в света “ИнБев” е най-големият пазар на бира в Южна Америка. Биреният гигант произвежда водещите марки “Брахма” и “Антарктика”.

4. Русия – 98,14 млн. хектолитра

Руснаците се известни по цял свят с привързаността си към тостовете, но тази слава има и тъмна страна. В някои региона на страната алкохолизмът се е превърнал в социален проблем, а президентът Владимир Путин обяви мерки за борба със зависимостта. Консумацията на бира обаче продължава да се увеличава.

5. Германия – 95,55 млн. хектолитра

Въпреки всички традиции жаждата за бира на германците бавно отслабва. Пивоварните се оплакват от спад в търсенето, а опасенията от нови сливания в бранша расте. От години най-предпочитаната марка бира е “Йотингер”.

6. Мексико – 81,5 млн. хектолитра

За производството на бира в Мексико има само приблизителни данни, тъй като не се води официална статистика. Със сигурност обаче мексиканците са във водещата десятка, а мексиканската бира “Корона” е обичана в много страни.

7. Япония – 45,7 млн. хектолитра

Най-новото изобретение от Япония – замразена бира. Бирените измишльотини в страната и без това не се придържат към германския еталон на “Закона за чистотата на бирата”. Най-известната японска марка бира е “Кирин”.

8. Великобритания – 45,7 млн. хектолитра

Бирата от Великобритания може и да няма високия авторитет на германската, но британците са сред водещите “бирени нации” в света. Няма значение, че най-известната пивоварна “Скотиш енд Нюкасъл” от 2008 г. е чуждестранна собственост.

9. Полша – 37,85 млн. хектолитра

На Европейското първенство по футбол със сигурност се изляха реки от бира, а полските марки като “Лех” са известни и в чужбина.

10. Испания – 33,6 млн. хектолитра

Испанците предпочитат местното вино, но не се отказват и от бира. Най-известните марки на полуострова са “Сан Мигел”, “Дам” и “Крускампо”.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност