Close search

Девесил срещу бактерии и за здрав стомах

Девесил срещу бактерии и за здрав стомах Девесил срещу бактерии и за здрав стомах Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Девесилът, Levisticum officinale, представлява многогодишно растение, което достига до височина 1- 2 метра. Принадлежи към род Сенникоцветни. За родина на растението се смята Южна Европа. 

Познато е още с името селим и лющян. Плодът на растението намира приложение като подправка към варива и ястия, като се отличава със специфичен, силен и отличителен, аромат и горчив вкус.

В химичния състав на подправката влизат етерично масло, дъбилни вещества, лецитин, органични киселини, смоли, фуранокумарин, захари, органични киселини и минерали, пектин и скорбяла.

Девесилът е бил известен още в Древна Гърция и Древен Рим. Известните лекари за това време Гален, Хипократ и Авицена се използвали девесила при мозъчни болести, нощно напикаване, като пречистващо средство и за разсейване на външни и вътрешни отоци. През Средновековието от растението е приготвяна тонизираща напитка. 

Според българско поверие консумацията на девесил дава на човека 9 сили. Още през 19-ти век е установено, че билката възпрепятства разпространението на туберкулозните бактерии. Девесилът се използва при кожни заболявания и при симптоми на обилно потене, пишат колегите от apteka-optima.com.

Настойката от корените на растението има тонизиращо действие върху стомашно-чревния тракт, стимулира работата на жлъчката, редуцира образуването на газове, отстранява стомашните колики, подобрява апетита и редуцира нервната възбудимост и тревожност.

Билката оказва положително тонизиращо влияние върху организма, стимулира функциите на нервната и сърдечно-съдовата система. В прясно състояние девесилът може да се използва като подправка в много кулинарни рецепти. 

Съдържащото се етерично масло има антибактериално действие и поради тази причина се използва за при лечението на гнойни инфекции по кожата. Билката има широко приложение при хроничен гастрит, колит, жлъчни и бъбречни колики, лека степен на хипертония и при пречистване на организма. 

Коренът на растението може да се използва като пикочогонно средство. Под формата на чай билката има омекотяващо действие върху стомаха и червата. Много бързо спомага за премахване на изтощението и вътрешната затормозеност, която е причинена от заболявания като астма, бронхит и други. 

Отварата от корените на растението, която е смесена с коприва и малко оцет, спомага за по-бързото заздравяване на рани, спира окапването на косата и премахва обривите.

Девесилът като билка трябва да се консумира с голямо внимание, тъй като е възможно предозиране. Прекалената му консумация може да предизвика проблеми с бъбреците и замайване. Билката не се препоръчва на бременни.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност