Close search

6 стъпки за кухня с по-малко отпадъци

6 стъпки за кухня с по-малко отпадъци 6 стъпки за кухня с по-малко отпадъци Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Хигиената у дома винаги трябва да бъде на ниво, особено в кухнята. Това е стаята, в която обикновено съхраняваме, готвим и ядем храната. Кухненските отпадъци са сред основните причинители на лоша хигиена, а освен това често се хвърля храна, която може да се оползотвори. За да редуцирате количеството на сметта, можете да действате в тези направления, като внедрите повторна употреба на боклука и рециклиране на отпадъчните съставки.

Употребявайте утайката от кафе

Използвайте утайката от кафе, за да държите далеч мравките от кухнята. Кафето има хубав аромат и затова можете да го използвате за унищожаване на неприятни миризми, а също, ако го поставите в саксиите на домашните растения, ще стимулирате растежа им.

Употребявайте старо мляко за извара

Ако сте сигурни, че няма да можете да изпиете цялото мляко в рамките на срока му на годност, не се ядосвайте, че сте дали пари напразно. Не чакайте, докато млякото се развали, а отделете количеството, което няма да можете да изпиете. От него направете извара, като добавите малко лимонтузу, за да се пресече. С мляко можете да си направите маски, да го включите във вана и да почиствате кожата си.

Употребявайте портокаловите обелки

Не изхвърляйте корите на портокалите. Те могат да ви бъдат полезни, особено през лятото. Мравките и комарите стоят далече от тях, тъй като ухаят много приятно. Смелете ги и ги съхранявайте в стаята в торбичка или потпури, за да се отървете от миризмата на мухъл. Със стрити изсушени портокалови кори можете да почиствате кожата си.

Употребявайте стар хляб за храна

Старият и сух хляб може да се използва, ако не е развален. Можете да го запечете и да го включите като крутони в супата или салатата, а можете да включите ароматни подправки и олио.

Употребявайте ориз

Помислете дали не можете да използвате стария ориз за някаква друга дейност, преди да го изхвърлите на сметта. Оризът е много добър абсорбатор на влага, затова ако намокрите някой електрически уред с вода, можете да го поставите за 24 в купа с ориз. Можете да почистите вътрешността на съдовете с тясно гърло като смесите малко ориз с оцет и вода, разтръскате силно, така че да абсорбира мръсотията и изплакнете.

Унищожете бактериите върху кухненската гъба

Старата ви гъба за миене със сигурност е пълна с много бактерии и по принцип трябва да я изхвърлите, като я заменяте редовно с нова. Но ако я намокрите с вода и я поставите в микровълновата печка за 2 минути, 99% от микробите ще бъдат унищожени и можете да ползвате гъбата за още няколко дена.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност