Close search

Бозата в магазините - тумор за пиене

Бозата в магазините - тумор за пиене Бозата в магазините - тумор за пиене Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Всички сме пили боза и повечето я обичаме. Пием я като деца, а после, когато станем родители, даваме на нашите деца. Дали ще е от ръж, царевица или овес, няма значение. Важното е, че боза с баничка е една от класическите закуски на българина.

През 2014 г. обаче в бозата няма почти нищо естествено и още по-лошо, направо си е опасна за здравето. Ето какво споделят от varnasummer.com за масово продаваната по магазините боза:

"Убедих се в това, когато купих на децата боза от една варненска закусвалня и по навик прочетох съдържанието. Когато видях какво съм дал на децата си, ги оставих само да я опитат, а останалото излях в мивката и седнах да напиша този пост, за да предпазя вас и вашите деца от нея. Извадих описанието на петте Е-та, които се съдържат в боза Анет. Оказа, се че само едно от тях не е опасно за здравето. И преди да разгледате снимките и текста, една бърза статистика: Годишно в България се регистрират 30 000 случая на заболявания от рак. Затова е много важно да обърнем специално внимание на онова, което пием и ядем".

Некалоричен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се в сладкиши, замразени десерти, бонбони, млечни произведения, лекарствени средства, козметика за уста и най-вече в напитки. CSPI (Center for Science in the Public Interest) включва изкуствените подсладители: Аспартам, захарин и Ацесулфам-К към списъка си с 10-те най-опасни добавки. Те причиняват тумори при опити с животни и повишават риска от развитие на рак при хора. 

Е951 – Аспартам

Изкуствен подсладител с много нежелани реакции. Много хора са алергични към него, като най-честата нежелана реакция при тях е мигренозната болка.

Е952 – Цикламова киселина

Забранен в САЩ и Великобритания, калциевият и натриевият цикламат са изкуствени подсладители, причиняващи мигрена и други нежелани реакции. Могат да доведат до ракови заболявания. При опити с животни е установено увреждане на тестиси при плъхове и ембриони при мишки. 

Е954 – Захарин

Калциевият и натриевият захарин са изкуствени подсладители получени от Толуен, който е известен карциноген. Толуенът се съдържа в каменовъгления катран и в продукти, получени при термична обработка на нефт и нефтопродукти (пиролиза).

През 1977 г. е забранен в САЩ, след което употребата му е възстановена при задължително изписване в/у етикета на следния текст:

Употребата на този продукт е опасна за вашето здраве! Този продукт съдържа захарин, за който е установено, че причинява рак при опити с животни.

Е211 – Натриев бензоат

Консервант за подобряване на вкуса на храни с ниско качество. В големи количества, над 25 mg. на 250 ml., се съдържа в оранжево оцветените напитки. Добавя се също в млякото и месните произведения, подправки, сосове, печени произведения, близалки. Използва се и в лекарствени средства за орална употреба като Actifed, Phenergan, Tyrenol. Може да влоши протичането на астма и да предизвика зачервяване и уртикария на кожата.

Тук може да намерите още бози със същата вреда за здравето: varnasummer.com

Снимка: Нина Тодорова

1 Коментар

  1. Small
    Anonimen

    Не пийте боза...това е най-вредното питие за деца, особено. Тя е вредна както кренвиршите - пълна с Е-та и всякакви химикали...

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност