Close search

Халба бира на ден срещу стареене и стрес

Халба бира на ден срещу стареене и стрес Умерената консумация на бира носи физиологични предимства за здравето. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Данни от проведени наскоро научни изследвания доказват, че свойствата на пивото потискат процеса на стареене и намаляват стреса, съобщиха от Институт по криобиология и хранителни технологии. Резултатите потвърждават, че умерената консумация на бира (до един литър на ден за мъжете и до 0,5 литра за жените) носи физиологични предимства за здравето, като повишаване качеството и продължителността на живота (намаляване на общата смъртност с 10-20%).
Според учените една от основните причини за това е наличието на изключително полезната, но много рядка молекула никотинамид рибозид (Nicotinamid ribosid). Освен в пивото, тя се съдържа само в млякото и млечните продукти. Счита се, че никотинамид рибозид подобрява функциите на митохондриите, които са пряко свързани с процеса на стареене на клетките. Това ново откритие допълва вече известните факти, че комбинацията от четирите здравословни елемента - физическа активност, непушене, умерена консумация на бира и ежедневен прием на плодове и зеленчуци, се равнява на подмладяване с 14 години от реалната календарна възраст. Разбира се, голямо влияние оказват социалната среда и положителните емоции, които могат да забавят стареенето.
В тази връзка е интересно да се знае, че пивото не съдържа мазнини и холестерол, а съдържа лесно усвояеми захари и по-бавно усвояеми декстрини. Това го прави естествена част от здравословната диета за отслабване. Резултатите показват, че въглехидратите в бирата (1,5-3 g/100 ml) са по-малко от тези в млякото (5 g/100 ml) и с по-тесни граници от съдържащите се във виното (0,1 – 6 g/100 ml), мазнините в пивото и виното са незначителни, докато в млякото са около 3 g/100 ml; витамините в бирата и млякото са 2-2,5 mg/100 ml, а във виното – 0,1-0,4 mg/100 ml; не на последно място - в пивото антиоксидантите са 20-60 mg/100 ml, във виното – 30-74 mg/100 ml, докато в млякото не са налични.
Благодарение умерената употреба на бира, човешкият организъм си набавя и специфичните вещества, съдържащи се единствено в хмела. Хмеловата съставка ксантохумол е много по-силен антиоксидант от тези, установени във виното, зеления чай и продуктите от соя. Полифенолите и хмеловите горчиви вещества показват широк и необикновен спектър на здравословно въздействие върху човека от антимикробно и противовъзпалително до антираково и противомутагенно. Хмелът намалява стреса и „отключва” ендорфините, които са хормоните на щастието.

Източник: agrotv.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност