Close search

Храни, помагащи при грип и настинка

Храни, помагащи при грип и настинка Храни, помагащи при грип и настинка Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

"Каквото ядеш, на това приличаш!", тази сентенция е вярна и при боледуванията. 

Ако се храним здравословно и консумираме само полезни хранителни продукти, осигуряваме на организма си важните витамини, минерали и антиоксиданти, които му помагат да пребори по-лесно простудата и настинката.

Всяка една хранителна група може да осигури тези полезни хранителни вещества, затова няма да се спрем единствено на дежурните плодове и зеленчуци.

Повечето хора се отнасят скиптично към рибата по време на грип, но същност тя е много полезна, защото съдържа Омега 3. Добре е, когато сме болни да наблегнем на по-мазните видове риба, които са съдържат най-много от Омега 3, защото тези мастни киселини са известни със свойствата си да подтискат възпалителните процеси. Дори и в случай на хронично заболяване Омега 3 може да улесни поддържането на нормални телесни функции и да се бори с микроорганизмите.

В много изследвания, проведени през 2011 г. доказват, че само с 3 месеца прием на Омега 3 нивата на възпалителните вещества и агенти, както и симптомите на тревожност намаляват драстично.
Цинкът, но не в естественият му вид, също е известен с добрия си ефект при борба с настинки и грип. Изследване от миналата година, проведено в Канада доказва, че приемът му намалява продължителността на боледуването. 

Най-добрият източник на цинк си остава храната. Например стридите са едни от най-богатите храни, съдържащи цинк. Препоръчително е те да се консумират след термична обработка.

Един от най-добрите "борци" срещу простуда и настинка си остава чесънът. Той освен, че е широко застъпен в българската кухня е и природен антибиотик. Въпреки неприятната си миризма е добре, особено през тези студени и предразполагащи към възпалителни процеси времена, да се консумира редовно. А неприятната миризма може да се избегне ако след консумация се е изпие една чаша прясно мляко, то абсорбира миризмата на чесън.

Семената от анасон имат антибактериален ефект, което проличава в борбата срещу инфекции, засягащи горните дихателни пътища. Чаят от анасон успешно успокоява кашлицата, а също така действа и отхрачващо. Може да счукате семена от анасон и да ги залеете с чаша кипнала вода, и да добавите чесън, канела и мед. От тази отвара отпивайте по 3 пъти на ден.

Не може също така и без плодове и зеленчуци. Най-подходящи по това време на годината, а и спомагащи в борабата с настинките са цитросовите плодове. Те са един от най-богатите източници на витамин С. Консумирайки ги още при първите симптоми на настинка или грип, намаляваме риска от влошаване на инфекцията и намаляване на продължителността й.

Боровинките, съдържат един от най-силните и активни антиоксиданти-антоцианините.
За любителите на сладките изкушения има и още един помощник в борбата на с грипа, а именно шоколадът.

Защо да не си похапваме и по-малко шоколад, докато сме болни? Черният шоколад е полезен, заради полифенолите и цинка, които се съдържат в какаото.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност