Международен ден на хумуса
![Международен ден на хумуса](https://assets.kulinaria.bg/attachments/pictures-images/0000/6915/MAIN-humus.jpg?1463128270)
![Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583](https://assets.kulinaria.bg/assets/design/photo_credit_sticker-2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583.png)
На този ден се насърчават хората да ядат хумус, сутрин, обед и вечер, да организират или участват в събития, организирани по повод този ден. В последните години този празник е бил отбелязван от стотици хиляди хора, които споделиха в социалните си профили снимки от различни краища на света как ядат хумус.
Ето и няколко любопитни факти за хумуса:
• Хумусът е много популярна храна в Близкия Изток
• Съдържа манган, който се бори със свободните радикали
• Съдържа фолиева киселина
• Основната съставка е нахутът, който е с високо съдържание на протеини
• От друга страна, съдържа тахан, който представлява паста от сусам
• Нахутът не съдържа холестерол и е хит сред вегетарианците
• Съдържа Омега 3, желязо, мед, аминокиселини
• Консумацията на нахут и хумус сред жени, дава на организма 52 % повече фибри, 13% полиненаситени мазнини и 20% по-малко захари, в сравнение с други хора
• Талията на феновете на тази рязадка е 8% по-малко от на другите хора.
• Подходящ е за диабетици
Рецепти за различни видове хумус и лесното му приготвяне, можете да намерите ТУК
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook