Най-подходящите зеленчуци и плодове за зимата
Освен през пролетта и лятото, добре е да консумираме плодове и зеленчуци и през зимата. Предлагаме ви списък на витаминозните храни, от които имаме нужда през студените месеци, за да поддържаме имунната си система.
Зеле
То не е само суперполезно, но е и евтино. Зелето е близък братовчед на други ценни храни, като карфиола, броколите и брюкселското зеле.
Зелето е източник на витамини и минерали – витамин С, витамин К, фолиева киселина, фибри, антиоксиданти и антиканцерогенни съединения.
Според някои проучвания сферичният зеленчук понижава холестерола и намалява риска от диабет и рак.
Повечето сортове зеле обичат хладно време и реколтата им е готова през зимния сезон.
Най-добрият прием на хранителни вещества от зелето може да получите, ако го консумирате необработено. Затова накъсайте няколко листа и ги добавете в салата.
Картофите имат високо съдържание на скорбяла и висок гликемичен индекс, но не трябва да ги подценяваме откъм хранителните им стойности. Те са източник на калий, магнезий, фолиева киселина, витамин С и дори протеини, а освен това са и евтина храна.
Докато сладките картофи се приемат за по-добрият и здравословен избор, то и обикновените картофи могат да бъдат полезни, ако не ги приготвяме с много мазнина и сметана.
Картофите могат да се съхраняват дълго време, но в близост не трябва да има ябълки или лук. На стайна темпратура издържат от една до две седмици.
Опитайте по-здравословен вариант на класическите печени картофи – двойно изпечени картофи, пълнени с броколи, сирене чедър и къдраво зеле.
Идеален за овкусяване на всякакви храни – от супи през салати, омлети и паста. Непретенциозният зеленчук не е калоричен и изненадващо богат на витамин С и фибри.
Мазнините в лука понижават „лошия“ холестерол и повишават „добрия“.
Трябва да се съхранява на тъмно и сухо място, но задължително извън хладилник, за да не омекне.
Цвеклото съдържа антиоксиданти, наречени беталини, които помагат в борбата с раковите заболявания и други дегенеративни болести.
Цвеклото е богато на калий и фолиева киселина, а също и на витамините А, Б, С. То е и натурален източник на захар.
Може да се съхранява в найлонов плик в хладилник за около месец.
Целината е с ниско съдържание на калории и високо на фибри. Добър източник е на витамин С и фосфор (за здрави кости и зъби).
Сеознът на целината е между септември и март месец.
Като останалите кореноплодни зеленчуци, целината може да се съхранява в хладилник до един месец.
Морковите са богати на антиоксиданта бета каротин – съединение, което се превръща във витамин А в тялото. Този витамин ни осигурява добро зрение, красива кожа и силна имунна система.
Морковите са важни и заради лутеина (анитоксидант) и съдържанието на витамин С.
Изследвания показват, че консумацията на моркови намаля риска от рак и сърдечно-съдови заболявания.
Съхраняват се в хладилник.
Ряпа
Тя притежава хранителните ползи на останалите кръстоцветни зеленчуци. Ряпата е най-богата на ензими и витамини. В сто грама има 20 мг витамин С, 0,10 мг витамин В1, 0,14 мг В2 (рибофлавин), 42 мг В4 (холин).
От минералите в най-значимо количество е калият, като в черната ряпа е три пъти повече, отколкото в бялата.
Високото съдържание на калий, подобно на това в морковите и листните зеленчуци, помага на сърцето и кръвоносните съдове.
Цитрусови плодове
Цитрусите са богати на флавоноиди и витамин С – изключително необходими са ни през зимните месеци.
Те също така понижават риска от ракови заболявания, от Алцхаймер, Паркинсон, диабет и гингивит.
Запасете се с лимони, портокали, грейпфрути, кумкуат, мандарини и лайм тази зима.
В хладилник може да се съхраняват няколко седмици, а на стайна температура до 4 дни.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook