Откритието за овесените ядки
Пред последните години много нашумя в рекламния свят, че овесените ядки са полезни и за малки и за големи.
Могат да се приготвят по много начини - с вода или мляко, да се запарват и да се смесват с плодове, да се смелят на прах и да се забъркат с мляко и мен, както и много други начини.
Овесените ядки се приготвят от зърната на овеса, като се пресоват и попарват. Това ускорява процесът на приготвянето им. Овесът на зърна може да се вари и час, докато ядките могат само да се запарят с гореща вода и да се изчака малко време, за да омекнат или да се консумират сурови.
Вся пак трябва да се признае, че в цялото зърно се съдържат всички витамини и микроелементи. А също и оптималното съотношение между протеини, мазнини и въглехидрати. В овесените ядки всичко това е в много по-малки количества.Зърната са загубили голяма част от полезните си вещества.
Попареното зърно се усвоява много по -бързо и има висок гликимичен индекс. Бързото усвояване води до нежелана метаболитна реакция - повишава се нивото на кръвната захар в организма. Организмът се опитва да го неутрализира чрез производството на повече инсулин, а това не е препоръчително.
В този случай организмът складира повече мазнини и това затруднява контрола на теглото. Хората, които страдат от захарен диабет или затлъстяване, не бива да консумират редовно и прекомерно овесени ядки.
Скоростта на усвояване, все пак, може да се контролира и регулира, като към кашата се добавят плодове или трици.
За препоръчване е да се варят цели зърна овес и да се консумират без захар. А за да се ускори процесът на варене на зърната овес, те могат да се накиснат за една нощ във вода.Това значително намалява времето за приготвяне на вареното зърно.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook