Close search

Петте най-здравословни зимни храни

Петте най-здравословни зимни храни Каква храна трябва да консумираме през зимата Photo credit sticker

С настъпването на зимните месеци, трябва да се обърне специално внимание на зимното меню. 

За да подготвите тялото си за смяната на климата и да предотвратите различни простуди и заболявания, от foodpanda, са подбрали 5-те най-здравословни зимни храни.

Нар за здраво сърце

Сок от нар е богат на антиоксиданти (много повече, в сравнение с други плодови сокове). Само една чаша дневно, помага за поддържането на свободните радикали от окисляване на "лошия" LDL холестерол. Окисленият LDLхолестерол, допринася за натрупване на плаки в артериите. Пиенето на сок от нар може да подобри притока на кръв към сърцето при хора с миокардна исхемия - сериозно състояние, при което кислородът към сърцето е намален, поради запушени артерии. 

Тъмно листни зеленчуци 

Тъмните листни зеленчуци като къдраво зеле и други, са особено богати на витамини A, C и K. Този вид зеленчуци са отличен източник на фолиева киселина, която е особено важна за жените в детеродна възраст.

Цитруси 

Цитрусовите плодове, включително лимони, зелени лимони, портокали и грейпфрути, са най-сочни през зимата. Те са източник на много витамини и най-вече витамин C. Цитрусовите плодове са богати източници и на флавоноиди. Преобладаващият флавоноид в тези плодове е хесперидин, който е отговорен за повишаването на "добрия" HDL холестерол и понижаване на "лошия" LDL холестерол и триглицериди.

Картофи 

Заради наличието на нишесте, често картофите не са от най-обичаните и предпочитани храни. За разлика от други нишестета, които се съдържат в ориза или хляба, които наистина са лишени от здравословни хранителни вещества, картофите съдържат няколко полезни такива. Те са отличен източник на витамини C и B6. Освен това са и добър източник на фолиева киселина, доставят фибри (4 грама на средно голям картоф; жените се нуждаят от 25 грама дневно, а мъжете се нуждаят от 38 г). Лилавите картофи са богати на антоцианини-антиоксиданти, които са свързани с множество ползи за здравето - понижаване на рак и риск от сърдечни заболявания.

Ядки

Консумирането на ядки и най-вече орехи би подпомогнало стимулирането на мозъчните функции както и концентрацията. Те са изключително хранителни и полезни. Суровите ядки са предпочитани, заради по-ниското количество на калории.

14 Коментара

  1. Small
    Анонимен

    The thoroughness of 오피가이드's information is unmatched.

  2. Small
    Анонимен

    오피가이드 has a way of making massage hunting an enjoyable experience.

  3. Small
    Анонимен

    I'm always impressed by the consistent quality on 오피스타.

  4. Small
    Анонимен

    오피스타 offers an unparalleled massage experience.

  5. Small
    Анонимен

    I love the personalized attention I receive at 오피스타.

  6. Small
    Анонимен

    If you need a break, 오피스타 is the place to go.

  7. Small
    Анонимен

    오피스타 is a valuable resource for anyone who loves massages.

  8. Small
    Анонимен

    오피스타 is a fantastic tool for anyone looking to pamper themselves.

  9. Small
    Анонимен

    오피가이드 makes booking massages a breeze.

  10. Small
    Анонимен

    오피가이드 has been an invaluable tool for finding quality massage therapists.

  11. Small
    Анонимен

    For anyone struggling to choose a massage site, op사이트 순위 is a lifesaver!

  12. Small
    Анонимен

    With so many options, the op사이트 순위 was a great way to narrow down my choices.

  13. Small
    Анонимен

    오피스타 is a breath of fresh air in the online space.

  14. Small
    Анонимен

    I love how 오피스타 is always innovating and improving.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност