Close search

Сибирски женшен за издръжливост и енергия

Сибирски женшен за издръжливост и енергия Сибирски женшен за издръжливост и енергия Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Елеутерококът, Eleutherococcus senticosus, който е по-известен като сибирски женшен, е растение, което е познато отпреди повече от две хиляди години. То расте основно из източна Русия и северна Япония. Проучено е обстойно през 40-те години на миналия век от руския лекар Брекхман и е било тайното оръжие на руските олимпийски спортисти на олимпийски игри по това време.

Корените на сибирския женшен съдържат различни биологично активни вещества, като кумарини, лигнини и стероли. В растението се откриват гума, скорбяла, липиди, смоли, полизахариди и етерични масла. Елеутерозидите привличат най-много внимание от химичния състав на билката. Открити са седем основни вида, от които видовете Е и В са проучени най-добре. От витамините най-много се срещат В1, В2 и С, също така изобилства от соли на желязо, фосфор и манган.

От корените на сибирския женшен се изготвят повечето от съставките за лечение. Смята се, че билката представлява един от най-мощните адаптогени. Затова се използва като средство за намаляване на стреса. Особенно подходящо е срещу хронична умора и стрес. Билката нормализира функциите на надбъбречните жлези. Тя увеличава физическата активност и подпомага възстановяването на организма при физически натоварвания. Има детоксикиращи свойства и затова се използва в някои центрове за лечение на алкохолна зависимост. Според проведени изследвания, билката спомага за увеличаване на произведеното количество Т-лимфоцити, които са един от най-важните компоненти на имунната система. Защитава организма от простудни заболявания, като за разлика от другите билки има дългосрочно действие. Подобрява оросяването на мозъка и засилва концентрацията. Повишава устойчивостта на организма спрямо микробни инфекции, а подсилва обмяната на веществата. Редовната консумация на екстракт на билката може да доведе до подобрение на слуха и зрението. Билката е много подходяща за използване в периода на менопаузата. Може да се използва като допълващо лекарство при лечението на сърдечно-съдови заболявания и хронични заболявания като захарен диабет, остър пиелонефрит, хипертония, неврози и атеросклероза. Намира приложение в професионалния спорт, защото способства за увеличаване на издръжливостта на спортистите.

Билката може да се пие за дълъг период от време, защото не увеличава производството на тестостерон и естроген. Консумацията на сибирски женшен усилва остротата на ума, но за разлика от кофеина няма този спад на функциите, когато действието на билката отмине. Преди да започне да се пие билката, е препоръчително да се направи консултация със специалист, който да определи спрямо здравословното ви състояния колко количество от нея трябва да е пие.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност