Close search

Топ 10 на суперхраните, които трябва да включим в менюто си (I част)

Топ 10 на суперхраните, които трябва да включим в менюто си (I част) Топ 10 на суперхраните, които трябва да включим в менюто си (I част) Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Здравословното хранене може да предотврати редица заболявания.

Предлагаме ви 10 суперхрани за здраве, подбрани от колегите от profit.bg.

1. Боровинки  

Малките плодчета нямат висока концентрация на витамини, но пък са с много високо съдържание на фитонутриенти. И неслучайно, по отношение на здравословните ползи, царят на плодовете е боровинката. Те съдържат антоцианини, хидроксиканелена киселина, хидроксибензоена киселина и флавоноли. 

Всичко това носи силна антиоксидантна защита на тялото. Боровинките спомагат за подобряване на сърдечно-съдовото здраве, укрепват нервната система и помагат на организма да пази чисто дебелото черво. 

2. Авокадо  

Като се имат предвид неговата форма и цвят, авокадо е наричано "алигаторска круша." На пръв поглед хранителният му профил навежда на извода, че това не е особено здравословен плод, тъй като около 85% от калориите, които носи, идват от мазнини.

Въпреки това, не всички мазнини са еднакви – в авокадото се съдържат голямо количество мононенаситени мазнини, които ни носят много здравословни ползи. Те забавят естествения процес на окисляване на тялото и подобряват работата на сърдечно-съдовата система. 

Наред с тези здравословни мазнини, авокадото е пълно с антиоксиданти, които помагат да се ограничи производството на свободни радикали, причиняващи рак. На последно място, тези чудодейни плодове осигуряват много фибри и витамин K – две вещества, от които организмът ни се нуждае ежедневно. 

3. Къдраво зеле  

Като се имат предвид неговите широко известни ползи за здравето, къдравото зеле е съставка, използвана в кухните на много хора. Този тъмнозелен зеленчук е подобен на спанака и е пълен с полезни вещества като витамини К, А и С, голямо количество манган и фибри. 

Изследвания показват, че къдравото зеле съдържа уникална комбинация от витамини и антиоксиданти, която помага на телата ни да поддържат здравословно ниво на холестерола. 

4. Цвекло  

В цвеклото са опаковани уникален набор от витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат на телата ни по многобройни начини. 

Цвеклото съдържа уникални фитонутриенти, които ни осигуряват детоксикация и антивъзпалителна подкрепа. Те гонят свободните радикали от организма. В зеленчука е съсредоточена висока концентрация на фолиева киселина, манган и калий. 

Фолиевата киселина е важен минерал в подкрепа на нервната система на организма, помага той да функционира правилно, подобрява паметта и се бори срещу болестта Алцхаймер. 

5. Сьомга 

Днес замърсяването с живак в моретата и океаните е страшно явление. За разлика от риби като тон, сьомгата не съдържа живак, което се дължи на относително малкия й размер. Така тя може да се консумира по-често, в сравнение с други риби, които имат подобни хранителни профили. 

Снабдена с омега-3 мастни киселини, сьомгата ни носи както защита на сърдечно-съдовата система, така и подобряване на настроението и намаление на риска от рак. 

Освен това рибата е пълна с витамин B12, селен и витамин D - последният от жизненоважно значение за превенцията на рака. Сьомгата е наситена с протеини, така че е добра алтернатива на месото. 

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност