Close search

Традиционният Фестивал на сливата в Троян ще се проведе от 19 до 21 септември

Традиционният Фестивал на сливата в Троян ще се проведе от 19 до 21 септември Традиционният Фестивал на сливата в Троян ще се проведе от 19 до 21 септември Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Красивият Троян открай време е прочут център не само на керамиката, дърворезбата и другитe традиционни български занаяти, но и и на чудесната сливова ракия и на всякакви други вкуснотии, приготвяни от сочно-сладките сини сливи. 

Плодовете от сорта кюстендилска синя слива, известен и под името зимна слива или маджаркиня, са намерили в района може би най-добрия си тероар у нас – дърветата, които дават вкусните плодове с наситен синьо-морав цвят, растат здрави и родовити по меките баири из околността на града и в селските градини. Именно сливите са се превърнали в кулинарна емблема на Троян и точно на синята слива е посветен вкусният и весел есенен празник на града.

През 2014 година традиционният Фестивал на сливата в Троян ще се проведе от 19 до 21 септември на централния градски площад и отново ще предложи традиционни кулинарни изкушения със сливи, кулинарен конкурс за любители, конкурс за най-добра домашна сливова ракия, а също и улицата на занаятите с занаятчийски произведения от Троянско и страната, както и щандове с пресни и сушени сливи, мармалади, конфитюри, сладка, пестил и други автентични местни продукти, свързани с вековните традиции в района на Централен Балкан. И като всеки празник фестивалът предвижда също много музика и танци под формата на богата фолклорна програма.

Троянският фестивал на сливата дава възможност за развитие на една доказана и приета от местната общност традиция като обединява традиционен поминък, занаяти и творчество. На тазгодишното издание на фестивала фондация "Биоселена" ще представи проекта "За Балкана и хората" и фермерски храни – млечни продукти, мед и други истински и чисти традиционни храни, които са толкова важни днес, за да бъде утвърден един район като привлекателна туристическа дестинация.

Троян кани всички, които намерят възможност, да се включат във веселото и вкусно есенно издание Фестивала на сливата 2014.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност