Close search

Виното и шоколадът застрашени от изчезване

Виното и шоколадът застрашени от изчезване Виното и шоколадът застрашени от изчезване Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

По-голямата част како за направата на шоколад идва от Западна Африка и по-специално от страни, с висока експлоатация на човешкия труд.

Дори с използването на този т.нар. "робски" труд, производството на какао е нерентабилно за мнозина от западноафриканските фермери. Растенията трябва да се гледат пет години преди да започнат дават плод, а събирането на какаовите семена е тежка и времеемка работа, вършена в страшни горещини. 

Печалбата от един ден работа на един работник излиза за фермера около осем цента. Затова не е чудно, че през следващите 20 години шоколадът може да се превърне в лукс, достъпен само за богатите.

Друг застрашен от изчезване продукт е виното. Днес по света съществуват около 1 млн. производители, които произвеждат по 2,8 млрд. кашона с вино.

Въпреки големите количества, то не е достатъчно за човечеството, което все по-често консумира напитката.

 Всъщност през последната година количеството на произведеното по света вино е било на нивата от 60-те години на миналия век, като за Европа - най-големият световен производител, количествата са спаднали с 10 процента спрямо предходната.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност