Close search

Немски Коледен базар - немска магия в центъра на София

Немски Коледен базар - немска магия в центъра на София Немска магия в центъра на София Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Посетихте ли вече Немския Коледния базар на площад „Александър Батенберг”? Ако не, все още може да го направите и да се насладихте на 600-годишната немска коледна традиция, която е на гости на столичани вече трета поредна година.

Малките къщички, сгушени в Градската градина, ухаят на канела, домашни лакомства, греяно вино и карамел. Озвучен от традиционни коледни песни, базарът ни подсеща, че настъпи най-чаканото време от годината и ни зарежда с празнично настроение. 

И тази година базарът е благотворителен – с част от парите търговците ще помогнат за изграждането на център за деца с онкохематологични заболявания. На всеки щанд ще видите и касички.

Ако още не сте купили подаръци за близките и сте изчерпани откъм идеи, тук може да намерите богато разнообразие от сувенири, красиви ръчно нарисувани картички, детски книжки и оригинални коледни играчки за елхата в най-различни форми – от Дядо Коледа до малки феи с приказни рокли и блестящи коси. Попаднахме на голямо разнообразие от венци и бижута - всички ръчна изработка. 

Истинска съкровищница от вкусотии ни очарова от малките дървени къщички, като първенец в това отношение е щоленът. Този оригинален постен сладкиш е и сред най-търсените и купуваните.

Препоръчваме ви и боквурста, който е микс от телешко и свинско, заедно с чаша ароматно греяно вино. За десерт може да се насладите на домашно приготвени сладкиши, сушени плодове, бонбони и традиционни маслени бисквити. Не пропускайте и щанда с мед!

Най-голямата атракция за малчуганите е Коледната работилница – всяко дете може да украси ангелче от стеропор и да го отнесе вкъщи, изпитвайки удоволствието само да е създало играчка. 

В 17.00 часа от приказната сцена пък децата могат да гледат куклен театър, а малко по-късно там се качва и Дядо Коледа, който подканва мъниците да споделят какви подаръци искат за празника и дали са слушали през изминалата година.

Най-голяма опашка има пред къщичката за дървени играчкилешникотрошачките, разбира се, веднага привличат погледа, но тази година може да видите и нещо наистина необикновено – пушещи дървени човечета. Да, точно така! Освен това те са и с вградени ароматизатори – на бор, тамян, портокал, бадем и канела. Заслужава си да отнесете едно от тях вкъщи!

До 22-ри декември може да се възползвате от немската приказка в сърцето на София.

Автор: Нина Тодорова и Стефани Калчева, Kulinaria.bg

Снимки: Нина Тодорова, Kulinaria.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност