Close search

Свети Спиридон Свети Спиридон - 12 декември

видяно: 10333

Свети Спиридон На 12 декември църквата почита св. Спиридон. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Свети Спиридон е роден в Кипър, живял е през IV век. За епископ го провъзгласил сам Константин Велики.

В живота си сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната човечност, да повярват в силата на християнството. Добър и състрадателен, непрекъснато помагал на бедните и попаднали в беда хора. Изобразяват св. Спиридон като старец с дълга бяла брада. Народът разказва, че св. Спиридон бил кундурджия (обущар), затова и до днес обущарите почитат деня му. Празнуват и други занаятчии - шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

В Габрово този празни се е почитал много. Всички занаятчии приготвяли богати трапези в домовете си, които не се вдигали през целия ден, тъй като постоянно идвали гости да честитят "за занаят, спор и берекет". Посядали, похапвали, почерпвали се и ставали да обходят всички познати, празнуващи занаятчии. Недопустимо било да пропуснат някого. Стопанките на занаятчиите се стараели трапезата за бъде богата и пребогата. Нали тъкмо занаятът осигурявал прехраната и благополучието на семейството. Много и различни били гозбите на празничната трапеза в този ден, от хубави по-хубави.

Не се варят зърнени храни (леща, боб, грах), да не излизат пъпки по тялото.

Каквото е времето през дванадесетте дни след св. Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през следващата година: на първия ден съответства януари, на втория февруари и така до декември.

Именници: Спиро, Спиридон.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност