Кисело зеле
от общо
132 гласа
Време: 3 дни и 60 мин.
Ниво: средно
Порции: 100
Ниво: средно
Порции: 100
Продукти
- 2 кочана царевица
- 1 пак. бензоат (купува се от аптеките)
- 2,5 кг. морска сол
- 60 кг. бяло зеле
- 2 глави лук
- 2 пръчки хрян
- 1 червена зелка малка
Начин на приготвяне
- Почистваме външните листа на зелето и го измиваме. Срязваме кочана накръст.
- Смесваме солта с бензоата и започваме да редим зелките в бидона с кочаните нагоре.
- Слагаме един ред зелки, поръсваме със солта, слагаме и нарязания на парчета по дължината хрян. Така редуваме докато напълним бидона.
- Оставяме зелето да преседи така 2-3 дни и след това допълваме бидона с вода. Слагаме царевицата, главите стар лук, измити с люспите и малката глава червено зеле. Притискаме с малка дъсчица и затискаме отгоре с гранитен камък.
- Поставяме бидона в прохладно помещение и претакваме всеки ден в продължение на 1 месец.
* Продуктите са за 100 л бидон.
Салата
Измиваме и нарязваме домата.Обелваме и нарязваме краставицата.Обелваме, измиваме и нарязваме лука. См...
Паста кон Вонголе
Сваряваме пастата в послена вода, според указанията на опаковката.През това време почистваме и нарязв...
2 Коментара
Според мен ролята на бензоата е да го държи по-дълго време и да не се разваля...
Много добра рецепта, благодаря!! Ще се затрудня само с намирането на гранитен камък :)