Close search

Коя сол е полезна

Коя сол е полезна Ето няколко варианта с които да замените обикновената йодирана сол Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Поради неествествената и инертна структура на бялата (рафинирана) трапезна сол, организмът се стреми да я изхвърли. В резултат на това се получава киселинен оток или натрупване на излишни течности в тъканите

Ето няколко варианта с които да замените обикновената йодирана сол:

Морската сол

Морската сол е естествен природен продукт. В нея се съдържат повече от сто минерални вещества, състоящи се от над 80 химични елемента. И нито един от тях не е добавен изкуствено. 

Морската сол притежава много полезни свойства. Доказано е, че тя поддържа функциите на човешкия организъм, като укрепва имунната система, стабилизира сърдечния ритъм и регулира кръвното налягане.

Морската сол е подходяща и за диабетиците, защото регулира нивото на захарта в кръвта. Освен това тя е необходима и за нормалната работа на храносмилателния тракт и отличен антихистамин – облекчава и дори лекува някои заболявания на носа. Помага при мускулни спазми. 

Полезна е и за астматиците, тъй като прочиства белите дробове от слуз и храчки. Освен това тя укрепва и структурата на костите.

Сива (Келтска) сол

Сивата (Келтска) сол се добива по бреговете на Бретан, Северна Франця, област забранена за корабоплаване. Солта се добива по традиционен начин чрез сушене на слънце, което позволява запазването на всичките и безценни качества. Тя съдържа 84 минерала и микроелемента. Има специфични свойства, който са особено полезни за детоксикацията и подмладяването.

Сивата сол съдържа органичен йод, който е важен за организма на човека. Келтска сол има най-голям процент магнезий от всички видове сол. Нещо повече – за разлика от останалите видове сол тя не образува кристали, които да се натрупват около костите и ставите, което пък е ключов фактор за появата на болки в следствие от артрит, ревматизъм, подагра...

Хималайска кристална сол

Хималайската кристална сол има кристална структура, изградена от светлинни кванти (фотони), които са чиста светлинна енергия. Когато слънцето изсушило първоначално създадените океани преди 250 милиона години, светлинната енергия се заключила в кристалната мрежа и се консервирала.

Според науката за разлика от бялата сол, тя се разгражда напълно от човешкия организъм и го балансира. Интересно е, че учените са установили, че именно в тази сол се съдържат 84 микроелементи, които са в същата пропорция като тази в клетъчната течност и кръвната плазма на човека.

Още от древността запознатите с хималайската сол са я смятали не само за много ценна, но и за почти вълшебна панацея. Използва се още и за направата на различни свещници, лампи, дори специални стай за релакс, изцяло изградени от блокове хималайска сол, соли за вана, масажни масла и други.

Солен разтвор от 1 чаена лъжичка хималайска сол се изсипва в една чаша вода и се пие на гладно всяка сутрин. Опиталите твърдят, че по този начин се регулира дейността на стомаха и червата, регулира се храносмилането и обмяната на веществата.

Може да се жабурите с разтвор на хималайска сол и да предотвратите възпаленията на венците и афти в устата. Може да четкате зъбите си и така да ги избелвате.

Използва се за прочистване на синусите и за гаргара при болно гърло. Инхалации за проблеми с дихателните пътища. Укрепва костите и предотвратява остеопорозата.

Подходяща е като съставка за маски за лице и тяло. Има антигъбично и антибактериално действие. Смята се, че е особено полезна за бременните, защото подобрява състава на амниотичната течност в утробата.

С какво да заменим солта

Различните пикантни подправки помагат да се замени солта. Без всякакви ограничения ястията могат да се подправят с пресни и сушени подправки като чубрица, магданоз, дафинов лист, босилек, риган, червен и черен пипер.

Източник: bulevard.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност