Здравословни факти за сушито
Суши е традиционно японско ястие от варен подправен ориз, на ролки или топки, обикновено гарниран с риба или други морски продукти, който придоби изключителна популярност и в България.
Освен, че е много вкусно и екзотично, ще ви докажем, че японското кулинарно изкушение е и изключително здравословно.
Протеин
Рибата, която е основата на сушито, е чудесен източник на висококачествен протеин, който е с ниско съдържание на наситени мазнини.
Другите основни съставки, с които се прави суши – яйца, тофу, нори, морски дарове, също снабдяват организма ни с протеин.
При раците Сурими тези стойности са по-ниски.
Омега-3
Мазните риби, включително сьомгата, която е популярна съставка на сушито, са пълни с омега-3 есенциални мастни киселини.
Те не само са полезни за сърцето, но също така понижават холестерола, помагат при възпаления и са отличен помощник при депресия и артрит.
Витамини и минерали
Сушито е богато на много различни и изключително важни за здравето ни витамини, сред които са витамин А (в нори и морковите), В (в кафявия ориз), D (в сьомгата), Е (в авокадото), В16 и В12 (в яйцата), калций и йод (в скаридите) и др.
Уасаби
Истинското уасаби, не неговите имитации, е много полезно - има силни целебни свойства и се счита за един от факторите за японското дълголетие.
Коренът има противоалергични и противоастматични свойства, което го прави отличен помощник на болните от астма.
Уасаби оказва противосъсирващо действие, което предотвратява образуването на тромби в кръвта.
Важни микроелементи
Цинк, калий, калций, кобалт, фосфор и селен са само част от важните микроелементи в сушито.
Те повишават имунитета, стимулират мозъчната дейност, защитават от инфекции и забавят процесите на стареене.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook